dinsdag 27 december 2011

Slechte Conceptlancering NS door Sebnem

NS komt met plaszak voor reizigers in sprinter


In de Sprinters van de Nederlandse Spoorwegen (NS), die geen toilet hebben, kunnen reizigers in uiterste noodgevallen een plaszak gebruiken als de trein gestrand is.

Een groter contrast tussen de nieuwste release van een iPhone en de lancering van een urinezak voor treinreizigers is niet denkbaar. Deze nieuwste gadget van de NS, de witte zak gevuld met een absorberend polymeer, werd klein aangekondigd in de media en is uitsluitend bedoeld als noodoplossing om de blaas te legen tijdens het reizen in Sprinters.

De Sprinter heeft geen toilet om ruimte en schoonmaakkosten te besparen. Maar het geweldige plan van de urinezak is geflopt.


Travel John, de plaszak in kwestie. FOTO TRAVELJOHN

Plassen in een plastic zak

De NS hoopt zo de kritiek van reizigers weg te nemen die niet konden plassen als hun trein gestrand was. Voor mannen en vrouwen zijn dezelfde zakken beschikbaar. De gevulde zakken kunnen in de trein achterblijven.

Reizigersvereniging Rover zegt blij met de maatregel te zijn, maar zegt dat het om een noodmaatregel gaat. 'Maar voor mannen lijkt me die plaszak handiger dan voor vrouwen. Uiteindelijk moeten er in alle treinen toiletten komen.'

Geen alternatief
Wellicht dat de plaszak nu als noodmaatregel is bedacht, maar de voorziening kan volgens minister Melanie Schultz van Verkeer zeker geen alternatief zijn voor een regulier toilet in de trein.

Schultz maakte dat vanochtend duidelijk bij BNR Nieuwsradio, in reactie op de aankondiging van de NS om een plaszak ter beschikking te stellen aan reizigers in Sprinters zonder wc.

De minister heeft er geen contact over gehad met de NS en moest bekennen dat ze aanvankelijk dacht dat het om een grap ging. 'Dit is zeker niet het ei van Columbus.'

Korte treinritten
De Sprinters zijn voor korte treinritten bedoeld en daarom is er niet standaard een toilet ingebouwd. De Tweede Kamer heeft daar wel op aangedrongen, waarna Schultz heeft beloofd dat uiterlijk 2025 alle treinen op het hoofdnet van een wc zijn voorzien.

Kamerleden reageerden vandaag onthutst op de aankondiging van de NS. GroenLinks wil Schultz dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje om opheldering vragen.

Deze treinen rijden alleen korte stukjes en daarom vond de NS het niet nodig om er een wc in te bouwen. Veel mensen reageerden hier boos op omdat het soms gebeurt dat een trein door een storing of ongeluk lang stilstaat. Sommige reizigers hebben dan moeite hun plas op te houden.

Het lijkt er op dat de meeste mensen het maar een raar plan vinden van de NS.

Waarom heeft de lancering van de plaszak slecht uitgepakt?

Hebben de NS hier een uitgelezen kans laten liggen om het nieuwe plassen aan te prijzen? Twee grote maatschappelijke behoeften, een winstperspectief en een concept om verder uit te rollen naar alle treintypen en grote evenementen!

Politiek: Politici reageren in ieder geval al een beetje lacherig. Iemand van GroenLinks Twittert: "Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt." Een anders kamerlid deed dit ook: "Ik ga op reis en ik neem mee...". De NS wil niet praten over de reacties op het plaszak-plan.

Economisch: In maart besloot minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) geen wc's in de 131 nieuwe treinen te bouwen. Dit zou negentig miljoen euro kosten, en dat is te duur, aldus de minister. Uitgeven van negentig miljoen 'in de huidige economische situatie' zou te veel van het goede zijn. Vakbonden, het personeel van NS en reizigersorganisaties hadden om de toiletten gevraagd. In plaats daarvan komen er nu plaszakken.

Sociaal/Cultureel: Het Nederlandse Spoor is het drukst gebruikte spoorwegnet in de EU. Er zijn dus heel veel treinreizigers zijn in Nederland en toch wordt de oplossing voor het probleem dat er geen WC’s zijn in de Sprinter op een kleinschalige manier via een persbericht aangekondigd. Logisch dat daar veel ophef over komt. Net of mensen belachelijk worden gemaakt en niet serieus worden genomen.

Demografisch: De plaszak is voor zowel mannen als vrouwen, maar voor de vrouw is deze helaas niet gebruiksvriendelijk.

Technologisch: De zak is makkelijk, compact en handig in gebruik. Daarnaast is de zak is reukloos en lekvrij en meerdere keren te gebruiken.

Ecologisch: De plaszak is geheel biologisch afbreekbaar en dus een milieuvriendelijke oplossing.

· Care Plus (10-10-2011). Plaszak nieuw leven ingeblazen door NS. Op 27 december 2011 opgehaald van

http://blog.careplus.nl/plaszak-nieuw-leven-in-geblazen-door-de-ns

· Vara Joop.nl (07-10-2011). Hoge nood in de trein? NS deelt plaszakken uit. Op 27 december 2011 opgehaald van

http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/hoge_nood_in_de_trein_ns_deelt_plaszakken_uit/

· Treinreiziger.nl (01-03-2009). Nederlandse spoor zeer intensief gebruikt. Op 27 december 2011 opgehaald van

http://www.treinreiziger.nl/kennisnet/nederlandse_spoor_zeer_intensief_gebruikt

· Van Driel, C. (27-10-2011).C2W. Het nieuwe plassen. Op 27 december 2011 opgehaald van

http://www.c2w.nl/artikelen/redactionelen-c2w/het-nieuwe-plassen.165800.lynkx

· VK.nl (07-10-2011). NS komt met plaszak voor reizigers in Sprinter. Op 26 december 2011 opgehaald van

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2955422/2011/10/07/NS-komt-met-plaszak-voor-reizigers-in-sprinter.dhtml

· Jeugdjournaal (2011). Plassen in een plastic zak. Op 26 december 2011 opgehaald van

http://jeugdjournaal.nl/item/292774-plassen-in-een-plastic-zak.html